Den nya höghusbonden

Levnadsstandarden blir bara bättre och bättre och för att tillgodose allas magar gäller det att odla bra mat – som även det ställs högre krav på. På grund av dessa krav har den lite mer moderna stadsbonden, eller höghusbonden, vuxit fram. 

718437-apple-with-bite-illustrationI en artikel från dn.se går det att läsa att i takt med att den odlingsbara marken börjar ta slut och att man ska försöka minska avstånden från odlingen till tallriken så har man börjat, eller ska börja, skapa vertikala växthus och med det har den nya höghusbonden vuxit fram. För de nya och mer hållbara odlingarna kommer allt att odlas inne och med det kommer man kunna få större kontroll över odlingarna. Detta är en svensk uppfinning och i höst kommer forskare i Jönköping börja med projektet för att se om det får lika stora framgångar som de hoppas. Ett stort argument till att dessa stadsväxthus kommer bli allt attraktivare är citatet som följer:

Maten i Sverige går igenom fyra fem mellanhänder från bonde till konsument. Dessa kan i teorin slopas i och med att odlingen flyttas till städerna.

Idag finns det redan stora odlingsanläggningar och i Amsterdam men dessa är byggda som rullband och inte vertikalt. Den nya vertikala satsningen är med andra ord en påbyggnad av de redan befintliga växthusen. Vi har skrivit om växthusen som allt mer växer fram, för när det kommer till natur så är den otroligt viktig för sos människor. Frågan är bara om vi måste tänka om när det kommer till våra kolonilotter om man kommer börja bygga andra större växthus – vertikalt.