Torka och framtidstro

Unga bönder med framtidstro, trots dålig lönsamhet och perioder av torka.

blommor tulpaner floras.seI Svenska Dagbladet kan en läsa om hur det tycks vara bättre skördeläge än väntat efter den torka som varade under juli månad i år. Särskilt i södra Sverige var det riktigt torrt ett par veckor under de varmaste sommarveckorna. Men trots torkan väntas skörden bli normalstor, om något lägre än så. I Mellansverige har inte torkan varit framme i alls lika hög grad och där väntas den årliga skörden bli normalstor eller till och med något högre än väntat.

På Gotland är just nu skörden inne i sin slutfas, liksom det även är i de sydligare delarna av Sverige på fastlandet. Men norr om Mälaren pågår skörden för fullt just nu så det inte helt klart ännu hur stor denna blir totalt.

Optimism hos de yngre

I sammanhanget är värt att nämna att yngre bönder har fått större framtidstro. Trots att många svenska lantbruk pressas av en riktigt dålig lönsamhet finns det ändå hopp och vilja bland yngre förmågor. De yngre har under det gånga året investerat mer flitigt än vad äldre kollegor har, samtidigt som de i högre grad rekommenderar unga att bli just det som de själva har till yrket, nämligen lantbrukare. Då är det bra med ett riktigt kontor, som vi skrivit om här.

Men det är inte en dans på rosor att vara lantbrukare i Sverige i dag tyvärr, hela sju av tio lantbrukare anser att deras lönsamhet är dålig eller till och med mycket dålig. Sämst är det bland mjölkbönder och grisbönder.

Trots dålig lönsamhet skulle många lantbrukare rekommendera en ung människa att bli lantbrukare eller att arbeta inom näringen. Av de tillfrågade i undersökningen svarade 60 procent att de absolut eller kanske skulle ge det rådet. Den mest positiva gruppen är de som är mellan 31 och 40 år, där 78 procent skulle rekommendera sitt jobb. (Svenska Dagbladet)