Unga startar lantbruk

De som driver ett eget lantbruk i Sverige i dag är ofta över medelåldern och detta vill man ändra på. Därför satsas det på att locka unga till att flytta till landet och starta eget.

På Sveriges Radios hemsida kan man läsa att man tar till nya grepp för att locka fler unga att flytta ut på landsbygden och starta eget lantbruk. Man kommer nämligen att sända en podcast där det kommer att pratas om olika upplevelser av att leva på landet. Podcasten skapas av Landsbygdsnätverket och man kommer bland annat prata om hur det är att ta över en gård. De personer som är med i podcasten har själva erfarenhet av att driva jordbruk och de kommer från gårdar över hela Sverige. Podcasten kommer heta ”Landet – podden bortom storstan” och syftar alltså till att locka unga till landet. Nästan var tredje person som driver sitt egna lantbruk i dag är nämligen över 65 år gammal.

Måste ha finansiering4859189-tractor

Är man ung och funderar på att flytta till landet för att starta sitt eget jordbruk kan en bra idé vara att lyssna på podcasten. Där kan man få viktiga tips och inspiration till hur man ska gå tillväga. För det är inte helt enkelt att starta ett eget företag, och speciellt inte inom jordbruk. Först och främst behöver man finansiering för att kunna göra de investeringar som behövs. Detta kan man få genom att låna pengar med direkt utbetalning eller spara pengar i ett par år. Man kan även få hjälp med ekonomin från familj och vänner. Dessutom finns det olika stipendier som man kan få och tävlingar som man kan delta i för att få ihop sina finanser, tipsar Dagens Nyheter.

Fler smarta tips

Självklart finns det en massa andra saker som måste vara på plats för att man ska kunna starta sitt alldeles egna jordbruk. Några tips som man delar med sig mer av här är:

  • Att gräva där man står. Om man bor med vackra omgivningar kan det vara smart att erbjuda boende för turister och om man bor nära stan kan en gårdsbutik passa.
  • Att vara trendkänslig. Man har allt att vinna på att vara rätt i tiden och man bör tänka efter vilka tjänster som konsumenterna efterfrågar.
  • Att ha familjen med sig. För den som startar jordbruk är det extra viktigt att ha familjen med sig eftersom verksamheten berör hela familjen.