Svår ekonomisk situation

I vårt södra grannland har ungefär en femtedel, alltså 2000 personer, av lantbrukarna allvarliga ekonomiska problem. Hela 15 % befinner sig i riskzonen för att gå i konkurs.

Det är den danska radions nyhetsredaktion som har beställt undersökningen. Institutet som har utfört undersökningen, Videncentret for landbrug, säger i en kommentar att Danmark befinner sig på randen till en jordbrukskris. Orsaken till krisen är lågkonjunkturen, i kombination med sjunkande priser.

Liknande varningar hördes från andra sidan Öresund för fem år sedan. Då riskerade ungefär en tiondel av de danska bönderna att gå i konkurs. LRF konsult varnade då för att något liknande skulle kunna hända i Sverige, och att det troligen skulle gå fort. Detta berodde inte minst på bristande likviditet: ett stort antal svenska lantbrukare tvingades ta lån för att kunna betala sina löpande räkningar.

Nu och då

2014 ser vi samma lågkonjunktur som 2009, vilket gör att fler bönder befinner sig i farozonen. Det gäller inte minst mjölk- och spannmålsbönder. Lars-Åke Svensson på LRF Konsult sade följande till SR 2009, och de orden gäller än idag:

Än så länge är konkurser inget stort problem i det svenska lantbruket, men enligt Lars-Göran Svensson måste intäkterna öka snabbt, och gärna även kostnaderna minska, annars kommer vi ha lika stora problem som danskarna, kanske redan i höst.
– Jag tror att vi kan få lika allvarliga problem som i Danmark. Vi lever på samma marknad, vi har ungefär samma förutsättningar och det vore märkligt om inte vi också skulle drabbas. Det är världsmarknaden som styr och inte nationellt på samma sätt som tidigare, säger han.