Vad innebär en betalningsanmärkelse

När det kommer till lån så har det blivit en självklar del av de flesta människors liv. Detta medför att betalningsanmärkningar blir allt fler och det är viktigt att veta hur man ska bete sig för att inte gå i fällan, samt även öka sin kunskap om vad som faktiskt menas med att få en betalningsanmärkning. 

4246396-paying-with-a-banknoteAtt få ett lån med betalningsanmärkning går, men det är inte alla låneföretag som går med på detta. Och det kan vara ganska jobbigt att hamna i den sitsen på grund av en liten försenad telefonräkning eller liknande. Tidningen DagensSamhälle skriver att en skuldsättning kan hända vem som helst i samhället då kreditsamhället ständigt ökar. Vi har fått en helt annan syn på lån än vad man hade förr. Förr var det fint att inte ha lån. Nu är det nästintill en självklarhet om man vill leva så gott som möjligt och bo där man vill. För bara genom att köpa en bostad så belånar man sig. Vidare i artikeln går det att läsa om att det värsta inte är den skuld som man betalar av till Kronofogden, utan det är de begränsningar som man varse om. Om detta skriver Expressen följande:

”När en person med betalningsanmärkning försöker att, till exempel, starta ett mobilabonnemang, hyra en lägenhet eller ta ett lån kommer det inblandade företaget att göra en kreditupplysning på personen. Det innebär att företaget får kännedom om skuldproblemet och i många fall ger ett negativt besked.”

Som privatperson finns betalningsanmärkningen kvar i tre år, och under den tiden är man i princip svartlistad. Du kan läsa mer om betalningsanmärkning hos Kronofogden.