Jordbrukare är egenföretagare

Något som många kanske inte tänker på när man tänker på bönder och jordbrukare är att dessa i grund och botten faktiskt också är egenföretagare – det är nämligen fler saker som måste göras än att enbart sköta gården om man vill arbeta med detta.

skordetid jordbrukMajoriteten av svenskarna är förmodligen ovetande om hur det faktiskt är att vara jordbrukare och bonde, men sanningen är att dessa personer lika väl som en kontorsnisse i Stockholm behöver köpa papper och emballage hos kontorsshop.se för att sköta sina affärer. Saken är nämligen att även jordbrukare är egenföretagare många gånger och då behövs, förutom en hel del arbete på gården, en hel del pappersarbete – och det är något som ofta glöms bort. Men någon som verkligen vet hur det står till är jordbrukaren Vanja Söderlind i Stöcksjö, vilket ligger söder om Umeå, som många gånger tycker att allt pappersarbete ibland nästan övermäktigt:

”– När vi började som jordbrukare då var det ju arbetet med djuren och åkern och det som var det som tog mest tid. Men efter EU-inträdet så har det blivit papper. Det dimper ner papper dagligen kan man säga.” läs hela intervjun hos Sveriges Radio här.

Eftersom att det blir en hel del administrativt arbete som tillkommer när man arbetar so jordbrukare är det inte konstigt att många inom denna yrkesgrupp väljer att bli kombinatörer, som Dagens Nyheter skriver om. Det innebär att man till viss del både är anställd hos något samtidigt som man också driver eget vid sidan av, något som jus blir en vanlig syn inom jordbruket på grund av pappersarbetet som krävs när detta är ens heltidsjobb. Även yrken såsom biodlare kräver en hel del pappersjobb och utbildning, så att man i Sydöstran skriver att man i biodlarutbildningen också får sig en kurs i hur man arbetar som egenföretagare med allt där till är alltså inte alls speciellt konstigt – snarare något nödvändigt.