Ekonomisk kris för många bönder

5348217-kor-och-kalvarUndersökningar visar på att en majoritet av Sveriges mjölkbönder har det svårt ekonomiskt vilket påverkar Sveriges lantmän och jordbruk överlag. Om bönderna ska kunna klara av sin vardag och leva med det yrke som de valt samt förse landet med mjölkprodukter måste deras ersättning höjas och stödet bland befolkningen bli tydligare.

Det är inte helt lätt att vara mjölkbonde idag. I Dagens Nyheter kan man läsa om att åtta av tio svenska mjölkbönder sitter i ekonomisk kris på grund av sänkt ersättning från bland annat Arla samt att världsmarknadspriset på mjölk idag är bland det lägsta på 30 år. Under våren 2015 startades en organisation vars syfte är att kämpa för böndernas rätt till mer betalt för mjölk.

Krävs åtgärder

Förändring till det bättre är på uppgång, men det är inte här ännu. Många bönder sitter i hårda ekonomiska krisar och det är tur att många fått hjälp med skuld hos kronofogden. Andra har behövt ta lån för att klara sig. Med detta är inte långsiktiga lösningar och det krävs att politiker tar tag och inför åtgärder mot detta. Faktum är att de flesta svenskar inte har något emot att betala någon krona extra för mjölken om det går direkt till bonden. Befolkningen måste helt enkelt kliva fram och säga ifrån mer om vi ska kunna behålla våra privata bondgårdar och bönder i landet. Det hade inte varit lika bra djurhållning och lika fritt för djur eller bönder för den delen om allt hade skötts av stora korporationer.

Global mjölkkris

Krisen är global, Arlas sänkning av böndernas ersättning beror på att det sedan länge funnits ett överutbud av mjölk i Europa eftersom Rysslands bojkottar Europeiska livsmedel. Bonden Per Andersson tror att enda lösningen på att svensk produktion av mjölk ska kunna överleva är om det skapas ett svenskt mejeri som ägs av bönderna som produceras mjölken, ingen annan.

Trots detta finns det glädje kvar i bondelivet, här är en kärlekshistoria från ”Bonde Söker Fru”: