Att bli bonde

Snart är det återigen dags för årets upplaga av Bonde söker fru på TV4, det populära programmet där ett visst antal bönder får chansen att möta kärleken. Men för att få vara med i programmet måste man först och främst ha en egen gård där man driver någon form av jordbruk eller håller djur. I dag skriver vi om detta.

13273470-flyttfaglar-pa-himmelstalundI en nyhetsartkel som vi finner i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur mat och jordbruk enligt landsbygdsministern kan bli som det nya stålet – det vill säga en exportmotor som driver Sveriges ekonomi framåt. Med detta kan dessutom maten drivas till att bli mer hälsosam och miljövänlig samtidigt som sektorn är en förutsättning för starkare integration. Om detta ska gå vägen krävs dock en bred parlamentarisk uppgörelse om framtidens livsmedelspolitik. Vi får se hur detta kommer gå vägen.

Samtidigt kan vi i Dagens Nyheter läsa om hur de svenska mjölkbönderna går på knäna när det kommer till konkurrensen, med framförallt danska och tyska bondekollegor. Många menar att det är Arla själva som svälter ut svenska gårdar med låga mjölkpriser.Svenska konsumenter vill ha både närproducerad och ekologisk mjölk, något som mjölkbönderna kanske inte alltid kan infria och samtidigt gå med vinst. Många kräver nu högre ersättning per kilo mjölk, den som finns i dagsläget ligger nämligen på samma nivå som på 1980-talet.

Att tänka på inför uppstart

För att starta sitt egna företag, att till exempel driva en gård men det som ingår är det en hel del man bör tänka på, med allt från starta-eget-bidrag till att redovisningen i slutet av året blir rätt. Via www.redovisningsofferter.se/bokföring/stockholm kan man få en del av det utrett och klargjort. Sedan, innan allt drar igång kan man läsa mer på Verksamt.se som är en oberoende sida där myndigheter som Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket samlar information och tjänster som du kan kan nytta av. Bland annat är en flik värd att titta in som handlar om huruvida ens affärsidé är hållbar, detta handlar om ett företag där:

  • Lönsamheten
  • Miljöhänsynen och
  • Socialt engagemang förenas

Hållbart företagande handlar alltså bland annat om att spara på egna resurser och minska den negativa miljöpåverkan. Ett sätt att komma en bit på vägen mot detta mål är att se över företagets energiförbrukning och avfallshantering. Läs mer om detta på Verksamt.